Mónica Almeda

Trevall de Mónica Almeda sobre el llibre de:

signbot

Elinor Goldschmied

Títol: Educar l’infant a l’escola bressol

Ed. Rosa Sensat, col·lecció Temes d’In-fàn-cia, núm. 31

L’autora (mestra i diplomada en psiquiatria social) dóna una importància a l’escola bresol que contrasta molt amb la, no tan vella idea que la llar d’infants és un lloc on les mares treballadores deixen als seus fills perquè els donin de menjar i els canviïn; diu textualment “Una bona mesura per jutjar un sisteme social és el que avalua el racte, la consideracions que és Dóna als infants Més petits i a els Seus pares, a les mares sobretot”. Fa una exposició molt detallada de com ha de ser el espai físic de l’escola bressol i com deuen els educadors, pares, societat enfocar el tractament del nen, ressaltant:

Quatre conceptes fonamentals que a de tenir en conte l´escola bressol:

  1. Considerar que l´infant petit con uma nova persona en formació que necesita tant l´escola bressol com l´ambit familiar i no tan sols atencions físiques, sino  també relacions humanes i estímuls materials que activin la  seva capacitat de desenvolupament mental.
  2. Que els pares siguin sempre considerats col-laboradors actius i paticipin de una manera concorde amb l´educador.
  3. Reconeixement de la importancia del treball de l´educador i facilitarle una formació constant.
  4. Aprofitar les aportacions de tot tipus de especialistes (metges, psicòlegs, treballadors socials).

I sobre la importancia d’esquemas organizatius per que proporcionen:

ü  Seguredat física, menjar, movimen i repòs.

ü  Relacions càlides i de confiança amb persones adultes.

ü  Faciliten i proporcionen ocasions per desenvolupar les sevas potencialitas als nens i la relación amb els altres companys i adults.

Petit resum d’alguns temes:

Sobre l’espai

Per satisfer les activitats bàsiques d’alimentació, descans i higiene personal és fonamental crear espais reduïts “espai base”, raconets còmodes, per a grups reduïts (faciliten el manteniment del contacte en el adult que el cuida, l´acces comode a els jocs, atmosfera casolana, evita desplaçaments que creen desassossec …). Definex ademes com ha de ser el mobiliari, la decoració i recomana que hi aixem dues persones per quan si a d’acompanyar al lavabo a un nen o passa qualsevol eventualitat,  a més posa molt èmfasi en la importància que el nombre de nens sigui reduït.

Sobre l’organització de l’ecola

L´organizació interna, l´assignación de tasques al personal, utilització de l´espai, material de joc vàlid  és una tasque imprescindible i molt iportant per satisfer:

Les necessitats del infant.

Bones relacions amb el adult i línfant.

Constituir grups.

Poder fer jocs variats.

Crear y conservar una atmosfera de calma y tranquilidat.

Sobre els grups

Donada la limitada capacitat de movilitat dels més petits i de jugar junst massa estona és aconsellable crear el nombre més gran posible de grups, que siguin petits i acollidors, no sorollosos, un espai per a l´apat, pel joc i pel repòs.

Sobre l’aportació dels especialistes

El metge (un nen pot ser al · l´ergic a algun aliment), Psicòleg (pot tenir alguna minusvalia) i trebaladors socials (coneixen l’ambient familiar i social del nen) són impresindibles per al bon funcionaments de la escola bressol.

Sobre la socialització a través del joc i el paper del joc a la primera infancia

Els primers passos que a els infants faran cap a la Socialització deprendran del seu accés a materials de joc adecuats i suficients en nombre, molta de la seva energia física i emotiva la descarreguessin en la seva activitat de joc, aprendran a compartir i a suportar les intervencions dels seus companys . És important introduir jocs nous (si no hi ha molts es pot fer desaparèixer algun un temps) per provocar sorpresa que eviti l’apatia i se sentin motivats.

Sobre l’equipament I materials de  joc

Prou ampli, variat i adequat que proporcioni un ambient còmode, segur i alegre. Dóna explicacions del tipus de material i forma de col · locar.

Sobre les relacions entre pares i personal

Els pares (no sempre) són qui millor coneixen al seu fill i compartir pot ser útil per a l’educador, a més cal implicar els progenitors en la formació i evolució de l’infant, no solament obligació de l’escola i el nen a de veure una continuïtat entre la manera de fer de la família i l’escola.

Sobre el paper de l’educadora a l’escola bresol Com a facilitadora e íniciadora a la conducció del grup:

Deixar que els nens actuïn que siguin ells els que siguin actius la mestra només facilita i acompanya l’actuació infantil, per això ja tindrà preparat un escenari que ho faci possible (mentre dormen jo preparo els jocs i materials per quan es despertin). Només facilita i acompanya però també ha d’animar als nens a aprendre.

Com a organitzadora:

Organitzar els espais , el material de joc , decoració i les relacions amb els altres professionals i els pares .

Contacte personal, els petits ho necessiten molt i ha de ser càlid i respectuós que generi confiança .

Tenir contacte amb la família per conèixer-los millor.

Per complir el paper d’educador ha d´ entusiarmarle la professió i creure en les capacitats dels petits , per això és molt necessària la formació i la pràctica per millorar les nostres capacitat d’empatia , sensibilitat (en les primeres setmanes sobretot l nen pateix ja que troba a faltar a la mare i un espai conegut ) , habilitats per treballar amb alegria i bon humor ….

Com tambe amb la resta del personal , con les pares i con los especialistes, requereix imaginació i habilitat pràctica

Segueixen apartats molt detallats de com tractar els nens tenint en compte l’edat , primer , segon i tercer any , explicant l’evolució fisiològica ( coordinació cebro , boca , mà … , primers passos , domini del cos … ). Organizar els apatts …

Reflexió personal:

L’autora explica molt detalladament les funcions de l’educador, ressaltant molt la importància de la proximitat, l’empatia, la calidesa, l’ambient d’alegria, el respecte pel nen. No sabria dir si una és més important que una altra, el que em estic segura és que aplicant aquesta manera de fer es construeix una societat millor i més feliç. Hi ha una diferència abismal entre la manera d’educar fa no molt anys i l’enfocament de l’autora, si bé per la meva experiència laboral no s’aplica encara (almenys en el meu col · legi i d’altres del que tinc informació).

Aspectes que m’han Resultat Més interessants o sobre els quals no hi havia reflexionat:

La importància queda al fet que l’educador sigui valorat com a persona i com a professional (Quin és el teu treball? Treballo en una escolo bresol. ¡Haaa, canvian volques ..!) Em sembla que si és educador se sent valorat tindrà més energia i entusiasme per funcionar, també la necessitat de formació continuada.

Aspectes més rellevants de l’educació dels infants en cadascun dels tres primers anys de vida:

Primer any

Segon any

Tercer any

Tenir en compte el desenvolupament mes a mes, hi ha manuals, també els facilita el pediatre, en general:Fer-li carantoines i mirar perquè se senti acompanyat.Ajudarlo a explorar donar-li el major nombre d’experiències possibles:

Col · locar un dit a la mà, mostrar diferents objectes cridaners a la seva vista, estimulació tàctil amb diferents textures, sons diferents, ajudar a ajuntar les mans, …

 

Ensenyar a menjar.Començar a orientar-los perque arribin a controlar les seves funcions corporals.Jugar utilitzant materials modelables, (sorra, terra, fang o pasta adequada, enfilar boles separar fitxes o botons …).

A utilitzar paraules noves mitjançant cantarelles i parlar directament amb cada un.

Tenir en compte que comença a imitar a la gent gran.Mostrar-llibres per fullejar.Incitar-lo a gargotejar lletres de l’abecedari i el seu propi nom.

Ensenyar-li a vestir-se, a utilitzar els coberts.

És l’etapa del “per què” hem respondre’ls i amb paraules que puguin comprendre.

Ensenyar-li a expressar els seus sentiments amb paraules

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s